De'Signe Botnan of Norway

Kreative hodeplagg av norsk design. De'Signe tilbyr behagelige hatter av alle slag. Sydd i mange kvaliteter og farger. De tåler vind og vær, og endatil vaskemaskin.

Les mer

  • De'Signe Botnan of Norway
  • De'Signe Botnan of Norway
  • De'Signe Botnan of Norway
  • De'Signe Botnan of Norway
  • De'Signe Botnan of Norway

De'Signe Botnan of Norway

Kreative hodeplagg av norsk design. De'Signe tilbyr behagelige hatter av alle slag. Sydd i mange kvaliteter og farger. De tåler vind og vær, og endatil vaskemaskin.

Jeg, Signe Botnan, startet å designe og sy hatter i 1995.

Jeg er utdannet møbelsnekker, møbel- og interiørarkitekt. Etter å ha arbeidet på arkitektkontor i fem-seks år ble jeg veldig syk - i mange år. Da kom ideen om min egen systue. Jeg har alltid brukt og laget hodeplagg. En hatt skal være praktisk, varme på hodet og ører, være behagelig og kunne vaskes.

I 1920-30 årene bodde flere av mine grandtanter i Brooklyn. Hattene de brukte og kom hjem med satte fantasien min tidlig i sving.

Endelig i 2003 iverksatte jeg ideene og drømmene mine. Solgte leiligheten min i Oslo, og brukte pengene på å starte opp systua. På våren dro jeg alene til Sri Lanka.

Etter en måned fant jeg en kompanjong jeg kunne stole på. Ajith hjalp meg med å finne og leie et hus, fikk spesiallaget bord og hyller, kjøpt inn symaskiner m.m. Den 1. august ble min første sydame ansatt. Etter fem uker var ni damer ansatt.

De første årene var sømrom og rette sømmer et stort problem. Etter hvert har kvaliteten blitt bra.

Jeg tilbringer mellom tre og syv måneder av året på Sri Lanka for å designe nye modeller, gjøre innkjøp og instruere og lære opp mine ansatte.

I huset jeg leier disponerer jeg to soverom med bad. Resten av arealet er for de ansatte. Navnet på systua i Negombo er Runa Design p.v.t. ltd. og jeg har nå 8 ansatte. Damenes alder er fra 25 til 62 år. Aldersspredningen gir en god og stabil arbeidsplass. Damene bor i nærområdet og har kort vei til jobb. Barnearbeid er forbudt på Sri Lanka, og arbeidstakerne har svært gode rettigheter. Damene jobber åtte timer per dag og har fri hver lørdag. Det var svært viktig å drive systue i årene med krig, for da stagnerte turismen. Like viktig var det for kjøpmennene jeg handler materialer av i Negombo og Colombo.

I de årene systua har bestått har vi vært på mange utflukter rundt hele Sri Lanka - fra en til tre dagers turer med overnatting på hotell. Levestandarden har økt bra på de årene jeg har vært på Sri Lanka. I oppstarten fikk damene mine lån til sykkel, så nå kjører flere rundt på motorsykkel. Lønningene hjelper familiene til å kjøpe tomt, og etter hvert gradvis bygge seg hus. Andre bruker pengene til å sende barna på privatskole, slik at de får god utdannelse og kan tjene bra i fremtiden.

Jeg anbefaler virkelig Sri Lanka som turistmål. Det er et spennende og vakkert land å feriere i. Landet er fullt av mennesker med et fantastisk smil - og stikk gjerne innom Runa Design!


Andre utstillere i samme kategori


Se utstillerneSe dagutstillerne
@bergen_julemarked på instagram